MANIFEST DE LA FURA DELS BAUS

Al principi de l’any 2001 l’ajuntament de Moià ens va cridar per tal de dedicar una plaça a la Fura dels Baus, just al costat de la casa del tenor Vinyes.
Desprès d’estudiar les diferents possibilitats d’aquesta plaça i tenir coneixement d’alguns dels altres projectes interessants d’iniciativa municipal, ens hem posat en contacte amb els familiars del tenor Vinyes, el propi Ajuntament i altres Entitats moianeses i hem arribat a la conclusió que el millor seria crear una plataforma ciutadana per dissenyar un projecte global per els Baus i així poder buscar mes fàcilment les ajudes i subvencions necessàries per part de les institucions. A grans trets, aquest projecte podria agrupar els següents set elements:

1- JardĂ­ dels Baus
El  jardĂ­ construĂŻt pel tenor Vinyes al voltant dels Baus podria passar a formar part dels parcs municipals. AixĂ­ es recuperaria un dret a pas que el veĂŻns varen cedir a l’insigne Moianès a finals del segle XIX. Per aquest jardĂ­ i per aquest pas, va nĂ©ixer la llegenda de festa del arbre fruiter.
El parc podria acollir concerts i altres activitats lĂşdiques i tindria varies entrades seguint la llera natural del torrent: la Nord pel carrer del Vall i la sud pel costat de la casa del tenor Vinyes.

2- Museu del Tenor Vinyes
A la casa del tenor Vinyes s’hi construiria un museu dedicat al mon de la Opera amb part del seu arxiu i fons documental del il·lustre tenor. El museu també podria exposar altres arxius de cantants amants de Moià, com Victoria dels Àngels.El museu es podria completar amb altres exposicions com el muntatges operístics de La Fura dels Baus i altres artistes que tinguin relació en el mon de la Lírica. També hi podria haver una exposició dedicada al centenari de la festa del arbre fruiter.

3- Museu de la Fura dels Baus.
Ocuparia l’antic “Palomar” i constaria de un senzill recorregut temĂ tic - espectacle per espectacle - per diferents instal·lacions sensorials. TambĂ© hi hauria l’arxiu i fons documental. 

4- Hort del Rector
Aquest interessant indret podria continuar sent un parc temàtic sobre l’horta i els sistemes de regadiu. Es recuperaria de manera original el sistema de bombeig d’aigua i s’obriria al públic.

5-Plaça de la Fura dels Baus.
Seria una plaça verda presidida per una escultura d’una Fura. La mateixa tindrà una sèrie de tobogans i xarxes de ferro inoxidable que la convertirien en una atracció infantil. L’escultura estaria situada a la entrada Sud del Jardí dels Baus.

6- Monument a Rafael Casanova
El monument, la seva restauraciĂł i una nova orientaciĂł conceptual podria estar inclosa en el projecte.

7- L’aparcament dels Baus
S’hauria de buscar un nou emplaçament estratègic proper a  l’actual. 

Carlos Padrissa i Pera TantinyĂ . MoiĂ , maig de 2002
(La Fura dels Baus)